Hoe leert een cursist beter: met e-learning of fysieke trainingen?

Wist je dat je cursisten op een gemakkelijke en effectieve manier kan laten leren door rekening te houden met breinprincipes? Om in te zoomen op dit onderwerp, hebben we gesproken met Ria van Dinteren, professioneel spreker en directeur van Breinwerk BV en Katelijn Nijsmans, directeur van HowsWork. Beiden zijn gefascineerd door het brein en hebben daarom in 2021 hun boek ‘In het echt ben ik veel leuker’ gepubliceerd. In dit boek geven ze aan de hand van vijf breinprincipes de do’s and don’ts bij online trainen. Tijdens een interview met hen geven zij antwoord op vier vragen gericht op effectiviteit van online leren door rekening te houden met breinprincipes. Maak in deze blog kennis met het laatste antwoord uit de reeks, want wat is nu uiteindelijk écht beter voor leren: online, offline of een combinatie van beide? Find it out below!

Ria: “Dit hangt af van het doel, het onderwerp van de training en hetgeen wat de cursist wil leren, want ‘leren zeilen doe je toch het beste in een zeilbootje’. Als het gaat om vaardigheden en oefeningen dan kan je dit het beste fysiek trainen, oefenen van communicatie kan prima online. Er kan meer online getraind worden dan dat we wellicht denken, kijk maar naar hoe we dit deden tijdens de pandemie.

Voor een trainer is het soms wel fijner zijn om fysiek training te geven, zodat je meer een beeld krijgt hoe mensen zich voelen. Je kan eerder mensen met dezelfde energie en dezelfde vragen bij elkaar zetten, dan dat je dit moet doen op basis van een chatfunctie. Er zijn wel wat experimenten geweest om er (online) achter te komen hoe cursisten zich voelen. Zo schijnt er onderzoek te zijn naar het gebruik van emoticons in online trainingen en e-learnings.

Er zijn in ieder geval veel situaties die je online niet kan aanvoelen. Zo zie je in een online meeting alleen elkaars hoofd, je zult dus niet gelijk weten of iemand een gipsbeen heeft bijvoorbeeld. Wat hierin kan helpen is een goede check-in waardoor je informatie krijgt van de cursist, er bestaan al meerdere oefeningen die zich hierop richten. Maar als je bijvoorbeeld snel moet leren om iets schoon te maken, dan is zo’n check-in niet nodig. Dat is zelfs een voordeel van e-learning: je kan het op verschillende manieren doen.

Een belangrijke voorwaarde bij het laten leren door e-learning blijft het creëren van een veilige online omgeving zodat cursisten zich prettig genoeg voelen om vragen te stellen. Cursisten moeten worden uitgedaagd om meer te doen en aspecten anders te doen. Daarnaast is het erg belangrijk dat de e-learning makkelijk te bedienen is. Zodra dit niet het geval is haakt ons brein namelijk gelijk af!”

Met deze neurowetenschappelijke kennis van online leren, kun jij meer uit het creëren van effectieve e-learnings halen. Wij van Maester passen de breinprincipes toe in alle aspecten van onze leercommunities om de transfer van kennis zo effectief mogelijk te maken. Vragen voor ons, Ria en Katelijn of nieuwsgierig naar de publicatie ‘In het echt ben ik veel leuker’? stuur ons een bericht via hello@maester.com en kom in contact!