Introductie: Wie zijn de ‘brainladies’?

Wist je dat je cursisten op een gemakkelijke en effectieve manier kan laten leren door rekening te houden met breinprincipes? Om in te zoomen op dit onderwerp, hebben we gesproken met Ria van Dinteren, professioneel spreker en directeur van Breinwerk BV en Katelijn Nijsmans, directeur van HowsWork. Beiden zijn gefascineerd door het brein en hebben daarom in 2021 hun boek ‘In het echt ben ik veel leuker’ gepubliceerd. In dit boek geven ze aan de hand van vijf breinprincipes de do’s and don’ts bij online trainen. Tijdens een interview met hen geven zij antwoord op vier vragen gericht op effectiviteit van online leren door rekening te houden met breinprincipes. Benieuwd naar hun inzichten? Volg dan onze reeks waarbij we elke week één antwoord delen. Deze week maak je kennis met deze ‘brainlaidies’, want wat fascineert hen nu eigenlijk op het gebied van het brein en leren? Find it out below!

“Het brein en leren heeft ons bij elkaar gebracht”, zeggen Ria en Katelijn in koor. “We hebben elkaar ontmoet op een congres in België wat in het teken stond van ‘het brein’. Katelijn stelde voor om achteraf met een groep te gaan eten en nader kennis te maken. We kwamen er tijdens het etentje achter dat we dezelfde passie voor leren en het brein delen”, aldus Ria.

Katelijn: “Ik was vrij jong al gefascineerd door het brein. Na het behalen van mijn eindexamen twijfelde mijn docenten op de middelbare school of ik de universiteit wel aan kon. Toen ik net begon met studeren ging het ook allesbehalve goed. Tot het moment dat ik begon met Neuropsychologie en leerde over Neuroplasticiteit, hier leerde ik over het vermogen van het brein om zich aan te passen. Door meer te leren over neuroplasticiteit, was ik ervan overtuigd dat ik mijn manier van studeren en mijn mindset moest aanpassen. Dit heeft zoveel betekend voor mij, zo ook dat ik summa cum laude ben afgestudeerd.”

Ria: “Mijn voorbeeld is vergelijkbaar met dat van Katelijn. Ik verveelde mij altijd op school en ik deugde volgens de docenten niet helemaal; ik deed het niet volgens de gebaande paden en kleurde ook soms buiten de lijntjes. Eenmaal afgestudeerd en werkzaam voor het begeleiden van randgroepjongeren, kreeg ik altijd de ingewikkelde groepen toegewezen. Mijn leidinggevende vertelden mij dat deze groepen makkelijk waren omdat ze weinig snappen en je hen dus ook niet kon helpen. Ik geloofde dit niet. Toen ik in aanraking kwam met het brein, leerde ik over het ‘knopje bij mensen’. Dit klinkt wellicht gek, maar dit is misschien de ‘neuroplasticiteit’ waar Katelijn het over heeft: iedereen kan leren, maar je moet wel zorgen dat de juiste verbinding wordt gemaakt. Mensen moeten het idee hebben dat ze iets hebben aan hetgeen wat zij leren, dat ze gezien worden en dat ze iets kunnen. “

Maar hoe zorg je dat de juiste verbinding bij mensen wordt gemaakt? In het volgende item van deze reeks vertellen de brainladies hier meer over. Houd onze social media in de gaten en expand your knowledge!

Vragen voor ons, Ria en Katelijn of nieuwsgierig naar de publicatie ‘In het echt ben ik veel leuker’? stuur ons een bericht via hello@maester.com en kom in contact!