Hoe motiveer je cursisten het beste: met online of offline trainingen?

Wist je dat je cursisten op een gemakkelijke en effectieve manier kan laten leren door rekening te houden met breinprincipes voor online of offline leren? Om in te zoomen op dit onderwerp, hebben we gesproken met Ria van Dinteren, professioneel spreker en directeur van Breinwerk BV en Katelijn Nijsmans, directeur van HowsWork. Beiden zijn gefascineerd door het brein en hebben daarom in 2021 hun boek ‘In het echt ben ik veel leuker’ gepubliceerd. In dit boek geven ze aan de hand van vijf breinprincipes de do’s and don’ts bij online trainen. Tijdens een interview met hen geven zij antwoord op vier vragen gericht op effectiviteit van online leren door rekening te houden met breinprincipes. Benieuwd naar hun inzichten? Volg dan onze reeks waarbij we elke week één antwoord delen. Deze week zoomen we in op de motivatie van de cursisten, want hoe motiveer je hen nu eigenlijk het beste; online of offline? Find it out below!

Ria: “Voor de pandemie zou ik gezegd hebben dat je mensen het beste live kunt trainen, omdat dat zorgt voor goede verbinding. In ons boek wordt dit deels ontkracht, zo bespreken we de breinprincipes en hoe je deze kan toepassen om mensen effectief online te laten leren. Ik ben ervan overtuigd dat je in e-learnings zeker mechanismes kunt inbouwen waardoor iemand graag naar de volgende stap wil. Denk bijvoorbeeld aan de quizmogelijkheid die Maester heeft ingebouwd: sommige cursisten zullen op het puntje van hun stoel zitten wanneer de quiz begint en als er op het eind staat: ‘wow dat heb jij goed gedaan, je hebt 70% goed!’ dan werkt dat motiverend. Het is hierbij de uitdaging om te kijken hoe lang mensen, op wilskracht en motivatie, gemotiveerd blijven door het platform om dit vol te houden en e-learnings af te ronden. Als je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt en je moet snel leren hoe je iets moet schoonmaken en je kan dit op locatie – aan de hand van QR-codes – doen, dan kan je dit gelijk toepassen in het werk en is het effectief. Echter, het doorlopen van je Bachelor op de Universiteit met e-learning, daarvoor is het momenteel nog te weinig en direct toepasbaar.”

Katelijn: “Als je een cursist iets wil leren, is een goede en korte e-learning belangrijk maar niet voldoende. Er zijn vier dimensies waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat de voorwaardes helder zijn; werknemers moeten bijvoorbeeld tijdens hun werk tijd krijgen om e-learnings te maken. Dit klinkt wellicht gek, maar als je kijkt naar de cijfers in België en Nederland, dan wordt de link tussen werken en leren binnen organisaties slecht gemaakt. Er zijn weinig bedrijfsculturen waar werknemers tijdens hun werk aangeven dat zij even ‘een uurtje wat gaan leren’, het leren gebeurt namelijk vaak ’s avonds of tussen de pauzes door. De tweede dimensie is dat het e-learning visueel aantrekkelijk, tof en goed moet zijn. De cursist moet zich aangetrokken voelen tot de e-learning. De derde dimensie gaat in op ‘engagement’: cursisten moeten weten waarom zij de e-learning moeten volgen. Tot slot moeten e-learnings zinvol zijn. Ik wil bijvoorbeeld geen e-learning volgen van 20 minuten waarbij slechts twee minuten interessant zijn. YouTube weet dit principe goed beet te pakken: ‘Plug in and play: heb je iets nodig? Wij geven het je.’ Microlearning is ook een voorbeeld van zinvolheid.”

Ria: “Als toevoeging op Katelijn: E-learnings binnen organisaties worden vaak ingezet om tijd te besparen en om vanuit het management wat minder voorbeeldgedrag te laten zien. Dit is een grote misvatting. Het is belangrijk dat e-learnings op werk gemaakt worden zodat werknemers vragen kunnen stellen aan leidinggevende en collega’s over de stof. Zodra werknemers hier geen tijd voor krijgen, dan is de mate van transfer – dat mensen hetgeen wat zij leren toepassen – kleiner.”

Met deze neurowetenschappelijke kennis van online leren, kun jij meer uit het creëren van effectieve e-learnings halen. Wij van Maester passen de breinprincipes toe in alle aspecten van onze leercommunities om de transfer van kennis zo effectief mogelijk te maken. 

Vragen voor ons, Ria en Katelijn of nieuwsgierig naar de publicatie ‘In het echt ben ik veel leuker’? stuur ons een bericht via hello@maester.com en kom in contact!